RadboudUMC biedt onderzoekers als eerste UMC een digitaal onderzoeksplatform

Datum: 26/05/2016

Radboudumc en RSRCH hebben de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de dienst het RSRCH Platform. Hiermee stelt Radboudumc haar onderzoekers als eerste UMC in Nederland in staat om onderzoek herhaalbaar en schaalbaar uit te voeren en toegankelijk en bruikbaar te maken voor collega-onderzoekers in binnen- en buitenland in een veilige omgeving. Alle onderzoekers van het Radboudumc kunnen gebruik maken van de online Digital Research Environment (DRE).

Het RSRCH Platform

De lancering van het RSRCH Platform  is een productie van RSRCH. Daarbij maken nog drie kennispartners deel uit van de samenwerking: Portavita, Xomnia en Care IQ. Co-creatie met teams en medewerkers bij Radboudumc is een belangrijk deel van ontwikkeling van het RSRCH Platform.

Radboudumc en RSRCH

Met RSRCH stelt Radboudumc haar onderzoekers in staat om gebruik te maken van krachtige analysemogelijkheden die de onderzoeker helpen waarde en betekenis uit databronnen te halen. Het platform waarborgt de reproduceerbaarheid en de schaalbaarheid van het onderzoek en faciliteert veilige datadeling en samenwerking in onderzoeksgroepen, binnen en buiten de muren van het instituut. Daarnaast kunnen onderzoekers veel sneller van start met hun onderzoek, omdat de benodigde IT-infrastructuur direct voorhanden is. Bovendien zijn de resultaten sneller beschikbaar.

Mathias Prokop, afdelingshoofd van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc: ‘De DRE is een essentiële stap naar research of the future: betere structuur, documentatie, hergebruik van data en samenwerking leiden tot versnelling van onderzoek en verhoging van output en kwaliteit.’

Het unieke aspect is dat Radboudumc, RSRCH en de overige samenwerkingspartijen, vanuit een gezamenlijk belang zich inspannen om het RSRCH Platform uit te laten groeien tot een breed gedragen service binnen medisch onderzoek in Nederland om samenwerking te bevorderen.