Is het RSRCH Platform de Gartner’s Advanced Clinical Research Information System?

Datum: 18/08/2017

Het onderzoeks- en adviesbureau Gartner publiceerde het rapport Transformational Digital Disruptions in Healthcare by 2025. Hierin beschrijft Gartner tien transformaties voor de zorg aan de hand van hun Hype Cycle.

Het meest interessante deel van het rapport is hoe één van de transformaties, de Advanced Clinical Research Information Systems (ACRIS), het uitvoeren van biomedisch onderzoek fundamenteel gaat verbeteren. Gartner omschrijft ACRIS als “a complex constellation of capabilities that can rapidly assemble data assets for clinical research questions. It also provides data mining and research process support to meet the needs of clinical and translational research, and related biostatistics and biocomputation. It includes electronic health record (HER) access, open-source components and approach for big data needs.” In het rapport staat zelfs dat wanneer UMC’s niet investeren in een ACRIS, zij meer problemen gaan ondervinden bij het aanvragen van subsidies en het afsluiten van onderzoeksovereenkomsten. Gartner verwacht dat een ACRIS in R&D wordt geïntegreerd binnen 2-5 jaar. Nu, twee jaar later is er gelukkig een digitale werkomgeving zoals de ACRIS op de markt beschikbaar: het RSRCH Platform.

De RSRCH ACRIS

Wat maakt het RSRCH Platform een ACRIS? Om te beginnen heeft RSRCH in nauwe samenwerking met het Radboudumc een Digital Research Environment (DRE) ontwikkeld en geïmplementeerd. Hierdoor hebben (klinische) onderzoekers beschikking over een betere en veilige digitale werkomgeving voor het vinden, opslaan, bewerken en analyseren van data voor hun studies. Het RSRCH Platform voldoet daarbij aan de door Gartner gestelde ACRIS voorwaarden:

  • gestructureerd gegevens kunnen vastleggen;
  • het analyseren van data met geavanceerde tools;
  • gecontroleerd toegang tot ziekenhuisinformatiesystemen zoals het EPD of Electronic Lab Notebooks;
  • automatisch correlatie van medische data en vertaling tussen verschillende ACRIS-datamodellen voor het faciliteren van workflows;
  • toegang tot externe databronnen en publicatie van eigen data en studies via catalogusfuncties;
  • koppeling en gebruik van externe tools zowel open source (zoals R en iPython) als commercieel (zoals SAS en SPSS) en open-source tools;
  • de-identificatie van patiëntdata.

Wij zijn benieuwd of u ook vindt dat het RSRCH Platform een echte ACRIS implementatie is. We gaan graag het gesprek met u aan over hoe onderzoekers geholpen kunnen worden bij de digitale transformatie die het toenemende gebruik van disruptieve technologie en de snelgroeiende databerg met zich meebrengen.