Gartner’s Magic Quadrants voor Advanced Analytics Platforms

Datum: 14/03/2018

Ieder jaar verschijnt er een nieuwe Gartner Hype Cycle voor Healthcare Providers. Al een aantal jaar komt hier de zogenaamde ACRIS in terug. ACRIS staat voor Advanced Clinical Research Information System. In de basis is dit een platform waarmee de (biomedische) onderzoeker data kan importeren, prepareren en analyseren met verschillende tools.

Het RSRCH Platform is een voorbeeld van een ACRIS. In aanvulling hierop heeft Gartner onlangs haar analyse over Data Science & Machine-Learning Platforms en Analytics & Business Intelligence Platforms gepubliceerd, in de vorm van Magic Quadrants (MQ’s). Wat halen wij uit die analyse van Gartner? In deze blog beantwoordt Jeroen Luigjes, Managing Director, een aantal vragen hierover.

Waarom zijn de Magic Quadrants belangrijk voor RSRCH?

“Een belangrijk onderdeel van het RSRCH Platform is het analyseren van data. Daar bieden wij standaard tools voor aan. Daarnaast heeft de onderzoeker de vrijheid om eigen tooling te installeren. Wij zijn daarom graag op de hoogte van de verschillende leveranciers van analytics tooling, zodat wij onze klanten goed kunnen adviseren en bedienen.”

Wat zie jij in de nieuwe Magic Quadrants?

“Er zijn grote verschuivingen waar te nemen in Gartner’s MQ’s. Dat komt denk ik onder andere door snelle verandering in het gebruik van tooling voor statistische analyses. SPSS is een dominante speler in dit veld, maar inmiddels zien we een verschuiving naar bijvoorbeeld R en Python. Hierdoor zien we de opkomst van de data scientist. Dit soort omgevingen stelt hele andere eisen aan een onderzoeksorganisatie, bijvoorbeeld aan versiebeheer, het gebruik van libraries, etc. Dat SPSS nog veel wordt gebruikt is omdat het op veel opleidingen nog steeds een pakket is dat in het curriculum zit. Dat zien we echter steeds meer verschuiven naar vakken waarin ook R gedoceerd wordt.”

Welk platform kun je nu het beste gebruiken?

“Dat hangt geheel af van het type gebruiker en de omgeving waarin deze persoon werkt. Daarom vind ik de MQ’s ook goed als inspiratie, maar je moet je er niet blind op staren. Voor preklinisch onderzoek bijvoorbeeld kan weleens een heel ander soort tool geschikt zijn dan voor klinisch onderzoek. Wij houden dan ook rekening met verschillende type gebruikers. Zo zijn er in vrijwel iedere omgeving gebruikers die graag zelf code schrijven, een gebruiker die liever middels een soort low-code omgeving werkt en gebruikers die kant en klare apps van andere onderzoekers gebruiken. Ik denk dat wij met het RSRCH Platform een uitstekende mix aanbieden met het standaard aanbod én de nieuwe data science tools. Dit geeft de onderzoeker de flexibiliteit die nodig is voor het uitvoeren van zijn onderzoek.”

Wat ziet u in de nieuwe Magic Quadrants van Gartner?

Gartner Magic Quadrant