FAIR Data, hoe gaat u ermee om?

Datum: 31/08/2017

De afgelopen jaren is de beschikbaarheid van data ontzettend vergroot. Door technologische ontwikkelingen wordt het makkelijker om data te verkrijgen en te delen. Maar daar zitten wel nog haken en ogen aan. Zo wordt er data gedeeld die niet leesbaar zijn voor een ander of wordt het niet op een veilige manier gedeeld. Om data beter te faciliteren en open science te stimuleren, zijn er internationaal de FAIR Data principes ontwikkeld. Wat houdt dit in en hoe kunnen onderzoekers zich aan deze principes houden?

FAIR Data

In Nederland worden de FAIR Data principes actief gepromoot door Dutch Techcentre for Life Science (DTL). Volgens het FAIR principe moet data vindbaar, toegankelijk, interoperable en herbruikbaar beschikbaar komen voor andere onderzoekers. Het gaat er hierbij om dat er open access is tot data en alleen waar nodig is beperkte toegang.

FAIR Data is groeiend in ontwikkeling in onderzoekswereld, steeds meer financieringsinstanties en onderzoeksorganisaties vragen om FAIR Data. Het NWO heeft bijvoorbeeld sinds oktober 2016 een datamanagementprotocol in het leven geroepen. Om financiering voor een onderzoek aan te vragen, wordt er niet alleen gevraagd naar het onderzoeksvoorstel, maar ook hoe het datamanagement is geregeld. ‘Worden er data verzameld die voor hergebruik geschikt zijn?’ of ‘Welke voorzieningen zijn nodig voor opslag van data?’ zijn punten waar tegenwoordig ook over nagedacht moet worden bij een aanvraag van een financiering. Eén van de vele punten waar onderzoekers mee te maken hebben.

Maar het is wel juist dat er meer wordt nagedacht over datamanagement. Het doel van FAIR Data is dan ook dat onderzoekers elkaars data kunnen gebruiken en dit op een goede manier doen. Zo ontstaat er meer kennis en hiermee kan FAIR Data voor een belangrijke verandering zorgen in de wetenschap.

Nieuwe werkwijze

Die verandering vraagt om een nieuwe werkwijze en middelen die dat ondersteunen. RSRCH is actief bezig om het werken met FAIR Data Principes mogelijk te maken via het RSRCH platform. Momenteel biedt RSRCH al oplossingen aan die in lijn zijn met de FAIR Data principes. Het is bijvoorbeeld mogelijk om veilig FAIR Data te ontvangen via onder andere SFTP. USB-sticks zijn hierdoor verleden tijd. “We zijn hard bezig het SFTP-proces te optimaliseren en verder te verbeteren”, aldus Stefan van Aalst, Product Manager bij RSRCH. Wanneer onderzoekers werken met data die minder geschikt zijn voor open science, zoals privacy- of concurrentiegevoelige data, wordt dit ook ondersteund door data op een veilige manier op te slaan in een vertrouwelijke omgeving: de workspace.

Kortom, de ontwikkelingen en nieuwe richtlijnen in de onderzoekswereld vragen om een geschikt datamanagement. Om onderzoekers en hun organisatie te ondersteunen met de verandering is RSRCH actief bezig om de FAIR Data principes te omarmen met het platform. Met dit platform kunnen onderzoekers zich focussen op ze echt willen: onderzoek doen. Dat wilt u toch ook?